2003

47 VIVENDES, LOCALS I GARATGE

IGUALADA (Barcelona)

 

 

Les ordenances reguladores del Pla Especial  fixen la majoria dels paràmetres del projecte; aquest fet i els requeriments derivats de la voluntat d’aconseguir unes òptimes condicions de solejament i de ventilació per a tots els habitatges, condicionen el volum projectat, complementat en la façana del carrer de Les Comes per la franja baixa d’edificació sorgida per emfatitzar l’accés principal al conjunt i recollir els locals comercials existents en aquesta lateral.  El soterrani, amb accés rodat pel carrer Les Comes, en el punt més baix de tot el perímetre, disposa de capacitat per a 63 vehicles, amb dues escales de sortida directe a l’exterior nord, quatre accessos  a cadascuna de les escales comunitàries i espais per a trasters privats i instal·lacions comunitàries.  La planta baixa s’organitza a partir del carrer interior de distribució, deixant al sud l’edificació principal, amb els accessos, set habitatges en planta baixa amb jardins privats i un local amb façana principal al carrer Les Comes; al nord del carrer interior s’hi disposa d’un ampli espai comunitari, part pavimentat i part enjardinat , les escales d’emergència del garatge i un segon local encarat al carrer.  Les cinc plantes superiors estan ocupades pels 40 habitatges restants, distribuïts al voltant de quatre nuclis d’escales protegides; tots ells disposen de sala-d’estar-menjador, cuina, safareig independent, tres o quatre dormitoris, dos banys i els espais de rebedor i pas, a més de terrassa exterior orientada a sud i estenedor cobert; els habitatges de la sisena planta disposen d’un espai sotacoberta habitable amb sortida a una terrassa exterior.  La coberta està dissenyada i dimensionada per integrar els equips d’aprofitament d’energia solar, amb accessos independents de manteniment per a cadascun de les escales; les pendents de les plaques solars s’adeqüen a la  pendent habitual  del 30% de les cobertes d’ aquesta àrea.  Compositivament les façanes emfatitzen el programa interior : es crea una façana baixa i contrastada al carrer Les Comes, que recull els dos locals i remarca l’accés al recinte; en l’edifici principal es diferencia la planta baixa i planta superior de la resta de plantes, fraccionant en horitzontal i vertical la façana sud per tal de reduir l’escala del volum principal, no massa habitual a la ciutat d’Igualada.  Alhora s’ha tingut en compte en el disseny de les façanes i els seus elements sortints, els requeriments de continuïtat i planeitat per tal de facilitar la utilització de les bastides telescòpiques,   obrint  alhora passos d’accés de materials de construcció a les diferents plantes a traves d’obertures suficients i fins el terra en la façana nord. 

 

 

autor:

Jaume Riba, arquitecte

col·laboradors:

Pep Riba, arquitecte tècnic